Kaj so piškotki in zakaj so potrebni?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše.

Nekateri piškotki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Taki piškotki obiskovalcu omogočajo nemoteno uporabo spletnega mesta. Brez teh piškotkov spletno mesto ne bi delovalo pravilno.

Piškotki za analizo prometa omogočajo anonimno spremljanje in analizo obiskov strani. Povejo nam, kaj si uporabniki ogledujejo na naših spletnih straneh, kako pogosto in na kakšen način dostopajo do njih. To dosegajo z razločevanjem med posameznimi uporabniki.

 

Katere piškotke uporabljamo na zakladek.si?

Spletna trgovina zakladek.si uporablja naslednje nujno potrebne piškotke:

Ime piškotka Čas poteka piškotka Opis
cookie_notice_accepted 365 dni Piškotek se uporablja za shranjevanje odločitve uporabnika glede uporabe neobveznih piškotkov.
woocommerce_cart_hash Ob koncu seje Piškotek vsebuje informacije o košarici in vsebini košarice.
woocommerce_items_in_cart Ob koncu seje Piškotek vsebuje informacije o košarici in vsebini košarice..
wp_woocommerce_session_ 2 dneva Piškotek vsebuje unikatno kodo za vsakega uporabnika, preko katere prepozna vsebino košarice.
wordpress_logged_in_[hash] Ob koncu seje Piškotek se uporablja za to, da spletno mesto ve kdaj ste prijavljeni na spletno mesto s svojim računom.
wordpress_sec_[hash] Ob koncu seje Piškotek se uporablja za shranjevanje avtentikacije uporabnika.

Z uporabo spletne trgovine zakladek.si se strinjate z uporabo nujno potrebnih piškotkov.

 

Na zakladek.si uporabljamo tudi neobvezne piškotke za analizo prometa. Pri tem uporabljamo spletno storitev za analizo Google Analytics podjetja Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, Združene države Amerike. Ti piškotki niso obvezni in lahko uporabniki njihovo uporabo zavrnete.

Neobvezni piškotki, ki se uporabljajo na zakladek.si:

Ime piškotka Čas poteka piškotka Opis
_ga 730 dni Piškotek se uporablja za statistiko ogledov spletne strani.
_gid 1 dan Piškotek se uporablja za statistiko ogledov spletne strani.
_gat 1 minuta Piškotek se uporablja za statistiko ogledov spletne strani.

Nastavitve neobveznih piškotkov lahko spremenite na naslednji povezavi: Nastavitve piškotkov

Kako onemogočiti piškotke v brskalniku?

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

  1. Google Chrome
  2. Mozilla Firefox
  3. Internet Explorer 8 – 11
  4. Safari
  5. Opera